Pielęgnacja antyoksydacyjna: skuteczna walka ze starzeniem się skóry

Aby zachować młodość skóry, ważne jest, aby walczyć z wieloma czynnikami zewnętrznymi, które mogą ją uszkadzać. Istnieją dwa uzupełniające się sposoby korzystania z dobrodziejstw antyoksydantów dla swojej skóry. W kosmetyce, do produktów naturalnych lub syntetycznych można dodać składniki, takie jak witaminy A, C i E. Dieta jest równie ważnym aspektem, który ma bezpośredni wpływ na skórę.

Aby zachować młodość skóry, ważne jest, aby walczyć z wieloma czynnikami zewnętrznymi, które mogą ją uszkadzać. Istnieją dwa uzupełniające się sposoby korzystania z dobrodziejstw antyoksydantów dla swojej skóry. W kosmetyce, do produktów naturalnych lub syntetycznych można dodać składniki, takie jak witaminy A, C i E. Dieta jest równie ważnym aspektem, który ma bezpośredni wpływ na skórę.

Wpływ antyoksydantów na skórę

Antyoksydanty odgrywają kluczową rolę w zatrzymaniu efektu wolnych rodników na skórze. Czym są wolne rodniki? To cząsteczki, które utleniają naskórek i powodują stres oksydacyjny. Przyczyny są różnorodne: słońce (UVA i UVB), tytoń, stres, złe odżywianie, zanieczyszczenie, a nawet sztuczne światła.

Kluczem do skuteczności antyoksydacyjnej pielęgnacji jest jej stosowanie dwa razy dziennie. Krem na dzień działa jak bariera, chroniąc przed codziennymi atakami, podczas gdy krem na noc regeneruje naskórek i wspomaga jego odnowę komórkową. Witamina C to silny składnik, który stymuluje produkcję kolagenu, który z wiekiem maleje. Skóra wygląda młodo i promiennie.

Uzupełnienie diety bogatej w antyoksydanty

Jeśli piękno zależy od pielęgnacji zewnętrznej, równie ważne jest wzbogacenie diety o antyoksydanty poprzez jedzenie.

Na talerzu można postawić na różnorodność: buraki, czerwone papryki, czosnek, czerwona kapusta, marchewka, z dodatkiem dużej dawki witaminy C. Zielone warzywa, takie jak artischoka, awokado, brokuły, szpinak, rukola i zielona kapusta, pozwalają kolorować talerze, jednocześnie dostarczając antyoksydantów.

Jesienią i zimą sięgaj po winogrona, jabłka, pomarańcze, cytryny i suszone śliwki. Wiosną i latem ciesz się czerwonymi owocami, śliwkami, melonem lub pomidorami.

Kakao jest bogate w antyoksydanty. Preferuj gorzką czekoladę o wysokiej zawartości. Na małe głody najlepiej sięgać po orzechy (migdały lub orzechy włoskie). Herbata i kawa dostarczają również antyoksydantów.

[KEY:A lire également :]A także do przeczytania :