Menu Szukaj

Nagietek

Kwiat nagietka posiada pomarańczowo-żółte płatki o zaokrąglonym kształcie. Podążając za słońcem otwiera się gdy słońce jest wysoko i zamyka nocą.

Skąd pochodzi ten piękny kwiat?

Nagietek to kwiat zielny z rodziny astrowatych. Pochodzi z Europy i jest uprawiany w rejonie Morza Śródziemnego. Jego lecznicze właściwości były znane już w czasach starożytnych. Obecnie jest bardzo popularny w kosmetyce ze względu na swoje właściwości kojące.

Dlaczego jest dobry dla skóry?

Zmiękcza i koi. Idealny do nawilżania suchej skóry i ukojenia skóry wrażliwej. Jego właściwości zmiękczające są szczególnie cenione w produktach dla dzieci.

Co nas wyróżnia? W 100% naturalny ekstrakt!

Ekstrakcji dokonuje się poprzez macerację w wyłącznie naturalnym rozpuszczalniku. Nastepnie, etap zatężania przez próżniowe odparowanie pozwala wyeliminować ten rozpuszczalnik. Uzyskane ekstrakty suszy się nastepnie poprzez proces zeodratacji (odwodnienie za pomocą glinokrzemianów inaczej zeolitów). Dzięki tej nowej technologii, nie denaturuje się składnika aktywnego. Następnie ekstrakt jest rozpuszczany w glicerynie pochodzenia roślinnego i miareczkowany w celu zagwarantowania aktywności rośliny w aktywnych cząstkach.

W jaki sposób zapewniamy jego skuteczność?

Miareczkowanie pomaga określić stężenie związków chemicznych w roztworze, w celu zapewnienia obecności niektórych cząsteczek podczas ekstrakcji. Jest to po prostu metoda oznaczania!

Our product selection
based on nagietek extracts

  Ładuję...